GTM

zondag 12 oktober 2014

Frikadel Smoor met ketjapsaus

Weer eens wat anders dan altijd diezelfde "oma's gehaktballen". Heerlijk hoor, maar af en toe komen ze je neus uit en wil je wat anders. Voor mij is het dan heel vertrouwd om een kijkje te nemen in de Indonesische keuken.







voor 2 personen:
voor het vlees:
400 gr rundergehakt
1 ui
3 tenen knoflook
2 tl sambal brandal
1 ei
1 tl koriander
1 tl laos
1 tl trassi
2 el ketjap manis
2 tl donkere basterdsuiker
1 el citroensap
zout naar smaak
2 el pindaolie

voor de saus:
2 uien
2 tenen knoflook
2 tl sambal brandal
1 tl djahé
0,5 tl peper
0,5 tl nootmuskaat
1 dl ketjap manis
2 el water
zout
1 el pindaolie

Begin met de voorbereiding van het vlees, dan heeft dat nog even de tijd om te rusten. Pers de knoflook fijn en snipper het eitje. Doe alle ingrediënten bij elkaar en kneed dit goed door. Maak er middelgrote ballen van. Laat de smaken even doordringen en maak alvast de saus.

Snipper de uien en pers de knoflook fijn. Doe deze samen met de sambal en de kruiden in een vijzel en maal het tot een stevig goedje. Het hoeft geen pulp te worden er mag best nog wat te herkennen zijn.
Verhit de olie in een pan op hoog vuur en fruit het mengsel kort aan tot het begint te geuren. Blus dan af met de ketjap en het water en maak op smaak met zout. Zet het vuur laag.

Bak in de tussentijd de gehaktballen in de hete pindaolie aan alle kanten bruin. Doe de ballen in de  saus en laat het gedurende een minuut of 20 pruttelen.

Mocht na verloop van tijd de saus te dun zijn, verdik het dan met wat maïzena.

Doe er een heerlijk bord vol zelfgemaakte nasi goreng bij en smullen maar!

P.S.: ik heb in totaal 4 theelepels sambal gebruikt en ik kan me voorstellen dat dat voor sommige mensen gewoon veel en veel te heet is. Neem, in het kader van "don't try this at home", eerst de helft van de hoeveelheid sambal.

Selamat makan.

zondag 5 oktober 2014

Spaghetti Carbonara met een beetje meer

Traditionele gerechten hoeven absoluut niet moeilijk te zijn. Sterker nog. Het zijn over het algemeen hele eenvoudige gerechten die zich al eeuwen bewijzen.


Voor 2 personen:
250 gr spaghetti
100 gr gerookt spek (bij voorkeur Pancetta, of nog beter guanciale)
100 gr Parmezaanse kaas
4 eieren
2 el olijfolie
veel versgemalen peper
een klein beetje zout
en voor het beetje meer:
4 teentjes knoflook
1 chilipeper
bosje peterselie

Spaghetti Carbonara bestaat, volgens het traditionele gerecht, alleen uit de eerste 7 ingrediënten.
Wil je dus in de voetsporen van de Romeinen blijven (het gerecht lijkt de stammen uit de streek Lazio, waarin Rome zich bevindt), vergeet dan de laatste 3 toevoegingen. Die laatste 3 heb ik toegevoegd omdat ik het gewoon lekker vind én het is een kleine hint naar spaghetti aglio,olio e peperoncino.

Snijd de spek in kleine blokjes. Rasp de kaas pers de knoflook uit of snijd ze heel fijn. Snijd de chilipeper fijn en hak de peterselie grof-fijn.

Kook de spaghetti al dente conform de verpakking. Gebruik hiervoor de helft van het zout wat je normaal gesproken zou gebruiken. De kaas en het spek zijn al zout genoeg.
Bak in de olijfolie de spekblokjes uit en voeg de laatste minuut de chilipeper toe.
Klop in de tussentijd in een schaal de eieren met de kaas, knoflook en versgemalen peper.

Schep het meeste vet en olie uit de pan (of gebruik een stuk keukenrol om het op te zuigen en weg te gooien). Vermeng nu de spaghetti, spek en ei-mengsel, totdat alle spaghetti voorzien is van een laagje ei. Schep het op borden en strooi er wat verse peterselie over.

Caramba... ohnee Carbonara!