GTM

zaterdag 2 mei 2020

Voorwoord/update over thuis koken



Eten met Lex, coca cola spareribs of chicken wings en bijvoorbeeld de Big Kahuna Burger


Ik ben een hobbykok en ik vind thuis koken hartstikke leuk.

De thuisrecepten die je hier vindt, zijn recepten die ik in de loop der tijd heb gemaakt, nog ga maken of waar ik een bijzondere band mee heb.


De hoeveelheden en smaakcombinaties komen niet van andere recepten die je links en rechts op internet of in kookboeken vindt, deze dienen voor mij hooguit als leidraad. Ik houd er namelijk van om op een eigen wijze mijn recepten op te bouwen.


Mijn recepten, of het nu coca cola spareribs zijn of idem met chicken wings maar ook een heerlijke marinade, flammkuchen of juist de bodem flammkuchendeeg, zijn afgestemd op mijn eigen smaak, dat wil zeggen dat het over het algemeen best pittig is. Bovendien is er een aantal recepten, zoals bijvoorbeeld de Big Kahuna Burger of spaghetti Carbonara, die authentiek zijn en blijven. Hieraan verander ik niets.
Wil je een recept thuis koken, let dan op de hoeveelheid en combinatie van kruiden en specerijen. Niet iedere maag is er een liefhebber van en er zullen mensen ook vreemd staan te kijken bij mijn coca cola spareribs of chicken wings :-)

Mijn eigen kijk op eten en eten maken. Ik ben niet blikjesschuw.
Ook gebruik ik wel eens een pakje of een zakje. Erg? Welnee als kwaliteit op nummer één blijft staan is er niet aan de hand.
Daarbij: gemak dient de mens.

Inmiddels heb ik ook een boekje gemaakt van een selectie van mijn lekkerste recepten. Je kunt mijn receptenboek hier bekijken. Heb je interesse? Laat het dan even weten.

Ik refereer dan maar aan een oud spreekwoord:

Wie het gemak niet zoekt, is een luiaard!


Update:
01-05-2020 Nederlandse broodjes toegevoegd
01-05-2020 Echte Oudhollandsche kroketten! toegevoegd

Nederlandse broodjes


Of je er nu bolletjes, kadetjes of puntjes van maakt, het Nederlandse brood heb ik in het buitenland nog niet gezien. Voor de guilty pleasure:

500 gr bloem
25 gr verse gist
25 gr suiker
300 ml melk
10 gr zout
50 gr boter
Extra bloem en boter

Gist oplossen in een beetje lauwe melk
De bloem vooraf zeven. Alle ingrediënten bij elkaar en LANG kneden echt een half uur. Dus neem de machine maar 😄
De boter niet in 1 keer erbij, maar in delen toevoegen.
Van het deeg 10 porties maken en deze opbollen. Bekijk deze link daarvoor, dat is handiger dan hier een heel kulverhaal te schrijven.
De broodjes op een bakplaat 90 min afgedekt op een warme vochtige plaats laten rijzen. Dan de porties vouwen en opnieuw opbollen. Weer 90 min laten rijzen. Dan de oven voorverwarmen op 230°C, GEEN hete lucht, gewoon boven en onderwarmte.
Kluts het ei en kwast dit over de broodjes. Breng de temperatuur terug op 210°C en bak ze 8-12 min in de oven.
Smelt wat boter smelten en kwast dit over de hete bolletjes.

Zet de boter en pindakaas, boerenkaas, chocoladehagel, komijnekaas maar klaar!

vrijdag 1 mei 2020

Echte Oudhollandsche kroketten!



Eigenlijk als geintje geboren toen we in Keulen met wat Nederlanders wat gedronken hebben en iemand blij was met zijn net gekochte frikandellen. Ik ben niet zo'n liefhebber daarvan maar wel van kroketten, dus zei ik: ipv kopen moet je ze maken. Zodoende...




Voor ca. 10 kroketten:
500 gr runderpoulet
1 l bouillon
60 gr bloem
60 gr boter
2 eieren
paneermeel
wat melk
verse nootmuskaat
wat Worcestersaus
peterselie en zout en peper naar smaak

Werk de poulet bij, verwijder overmatig vet en snijd het in stukjes van 1x1cm. Bestrooi iets met peper en zout en bak het flink aan. 
Blus af met de bouillon en laat het een aantal uren trekken. Hoe lang ligt aan het vlees, Het kan al na 3 uur volledig gaar zijn, maar als je het echt uit elkaar wil laten vallen, dan ben je toch een uurtje of 6 verder. 
Houd het niveau van de bouillon in de gaten, je moet eindigen met ongeveer een halve liter. Laat de bouillon en het vlees goed afkoelen. 

Maak in een steelpan een roux van de boter en de boem (bloem dan meel). Bak dit onder voortdurend roeren in ongeveer 3 minuten gaar. Voeg nu langzaam de bouillon toe tot je een mooie lobbige saus hebt. 
Doe het vlees en de fijngehakte peterselie erbij en kook het nog een minuut of 5 door, totdat alles goed is vermengd en mooi glad is. Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en worcestersaus.
De laatste 2 finetunen de uiteindelijke smaak. Regelmatig iets toevoegen en proeven tot je tevreden bent is het devies. 

Doe de ragout in ene platte schaal en laat het in de koelkast opstijven. Ik laat het er een nachtje in staan. Kluts de eieren met een beetje melk en zet de eenheden in volgorde naast elkaar: ragout, paneer, ei.

Ik heb de ragout geportioneerd op 80/85 gr per stuk. 
Vorm de ragout en doe deze eerst door de paneer, dan door de ei en dan weer door de paneer. 
Kijk bij elke handeling of de paneer de ragout goed dekt (anders krijg je kroket Vesuvius of Edna :-)). 
Als ze klaar zijn, laat dan de kroketten (of bitterballen, want de inhoud is hetzelfde) minimaal een uur tot 2 uur on de koelkast nog eens opstijven. 

Verhit de frituur tot 175°C en bak ze tot ze mooi bruin van kleur zijn (4-5 minuten).