GTM

vrijdag 20 december 2013

Bouillabaisse van zeevruchten


Een variant op de mooie Franse maaltijdsoep



voor 2/3 porties:
500 gr gemengde zeevruchten
750 cl vissoep
1 limoen
1 ui
1 winterwortel
½ venkelknol
2 aardappelen
4 tenen knoflook
2 tomaten
4 el olijfolie
½ liter witte wijn
1 bosje peterselie
4 el mayonaise
½ rode paprika
1 sjalotje
3 tenen knoflook
zout en peper, naar smaak
1 stokbrood
2 tenen knoflook

Snijd voor de rouille de 3 tenen knoflook, halve paprika en het sjalotje heel fijn en mix ze goed door elkaar samen met de mayonaise. Maak op smaak met zout en peper en laat staan.
Snijd de andere groente groffijn, de aardappel in schijfjes en halveer de limoen.

Verhit de olie en bak daarin de groente aan, eerst de uien, dan de knoflook en dan de rest van de groente. Pers de limoen er boven uit.
Blus af met de witte wijn als de groenten beginnen te verkleuren. Voeg zoveel wijn toe, totdat de groente onder de vloeistof staan. Breng aan de kook en kook gedurende 10 minuten.
Voeg dan de vissoep toe en kook die ook 10 minuten of totdat de hardste groente of de aardappel beetgaar is. Voeg vervolgens de zeevruchten toe en laat deze warm worden.

Snijd de stokbrood in sneetjes en wrijf van elke schijf één kant in met knoflook. Laat dit enige tijd trekken, verwijder dan de knoflook en bak de ingesmeerde kant van het stokbrood krokant in wat olie/boter.

Schep de soep met veel van de inhoud in een bord. Leg er de gebakken stokbrood in, zodat ze al wat van de soep kunnen opzuigen en serveer de rouille erbij.

Bon appetit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten