voor 4 porties:
1 kg riblappen
4 el tomatenketchup
4 el ketjap manis
2 tl chilivlokken
2 tl sambal badjak
4 blaadjes laurier
800 gr aardappelen (bij voorkeur vastkokend)
100 gr schouderham
600 gr sperziebonen
boter, om te bakken
olijfolie, om te bakken
zout en peper
Wrijf het vlees in met zout en peper.
Verhit evenveel boter als olie in een pan. Leg het vlees in de pan en bak het aan alle kanten mooi bruin. Voeg ca 1 liter heet(!) water toe en laat het vocht koken. Zet het vuur lager zodat het water nog borrelt.
Voeg de sambal, laurier en ketjap toe en smeer het vlees aan de bovenkant in met ketchup en bestrooi het met chilivlokken.
Laat het geheel ca 4 uur sudderen (langer is beter).
Maak de boontjes schoon en kook deze in ca. 16 minuten gaar.
De aardappelen, tsja dat is ook wat. Dit keer heb ik ze "gewoon" gebakken. Dwz. eerst een minuutje of 10 koken, pellen en dan in schijfjes snijden en daarna in boter met in blokjes gesneden ham bakken tot ze helemaal gaar zijn.
Maar wat let je om het schilletje te laten zitten, in partjes snijden, wat zout en chilivlokken erover te doen en de lekkerste wedges maken.
Houd in ieder geval rekening met de kooktijden, niet dat straks de bonen allang klaar zijn, de aardappelen bijna en het vlees nog 3 uur moet stoven.
Maak van het braadvocht een mooie jus. Veel zal daarvoor niet nodig zijn, omdat er al heel erg veel smaak in zit.
Verdeel het vlees over 4 porties en serveer met aardappelen, sperziebonen en de jus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten